ACİL ÇIKIŞ LEVHALARI ZORUNLULUĞU VAR MIDIR?
ACİL ÇIKIŞ LEVHALARI ZORUNLULUĞU VAR MIDIR?

ACİL ÇIKIŞ LEVHALARI ZORUNLULUĞU VAR MIDIR?

Acil çıkış işaretleri genelde ya metalden yapılmış ve ona yakın bir  ampul ya da bir tek ampul üzerinden doğrudan sığacak kırmızı yazılı EXIT ile beyaz cam kapak vardı ve ışık şeklinde verilmektedir. Çıkış işareti herkes tarafından anlaşılır ve açık şekilde olmalıdır. Geçmişte kırmızı zemin üzerine beyaz olarak yazılmış yada beyaz zemin üzerine yeşil olarak ifade edilmiş kelime "EXIT" ile gösterilirken günümüzde daha modernize olmuş şekli ile çıkış işaretleri  ya da yerel dilde eşdeğer, ancak dünyada giderek çıkış işaretleri olan piktogram veya metin takviyesi olmadan kullanılmaktadır. 

Fosforlu folyolar ise, gelen ışık enerjisini emerek depo eder, aydınlatma olmadığında ise kademeli olarak yansıtır. Doğal ve suni aydınlatma kaynakları bu malzeme için şarj görevi yapar. Aydınlatmanın yapılamadığı acil durumlarda insanların karanlıkta yönlerini bulabilmelerini ve çıkışı daha kolay bulmalarını sağlar. Bu sayede karanlık koridor geçit ve merdivenlerden çıkış sağlanır. 

Acil çıkış levhaları hem ulusal hem de uluslar arası belirli standartlara ulaşmıştır. Özellikle gökdelen, alışveriş merkezleri, okul kamu alanları gibi bir çok insana hizmet veren çalışmasını sağlayan ortamlarda mutlaka acil çıkış levhalarına yer verilmelidir. Çünkü beklenmedik bir durum ortaya çıktığına ani bir yangın deprem gibi olaylarda kargaşa çıkmasını engellemek kaos ortamı yaratılmaması için insanların o ortamdan rahat tahliye edilebilmesi için mutlaka bu levhalara yer verilmelidir.Bu levhalar seçilirken bazı noktalara dikkat edilmeli özellikle kaliteli malzemeden yapılmış olmalı yazıları çok çabuk silinen maddeden olmamalı ve uzun süre dayanabilmeli.Acil çıkış levhaları herkesin görebileceği yere yerleştirilmeli ve ebatları standartlardan küçük olmamalı. İnsanların anlayabilecekleri şekilde olmalıdır. 

Gelişmiş ülkelerde çalışma hayatının başında gelen en önemli unsur insan güvenliğidir. Ayrıca günümüzde bu ikaz levhaları acil çıkış levhaları doğal yaşamın bir unsuru haline gelmektedir. Ülkemizde de çalışma ve sosyal politikalar bakanlığı tarafından bu yerler kontrol edilmektedir ve uygun önlemler almayan gerekli levhaları bulundurmayan yerlerde gerekli yasal işlemler yapılmaktadır. Ülkemizde de bu tür levhalara her geçen gün daha çok önem verilmektedir. Çünkü kaza geliyorum der ve alacağımız küçük önlemler büyük hayatlar kurtarır. 
 



ACİL ÇIKIŞ LEVHALARI ZORUNLULUĞU VAR MIDIR? yazısı, acil çıkış levhaları, levha satışı, acil çıkış kelimeleriyle etiketlenmiştir.

YORUM YAZ

      Güvenlik Kodu
Yukarı